Goran Živković – GORKI

Naslovi:

KNJIGA ,,SPALIPAČITAJ“

Kada kliknete na gornji link, otvorićete pdf pregledač sadržaja. Pdf fajl će se otvoriti kao posebna strana, koju možete zatvoriti nakon čitanja i nastaviti sa pregledom biblioteke. Sa desne strane knjige imate opcije za uvećanje (+) i smanjivanje (-) prikaza knjige.

Biografija autora:

Rođen u Nišu 9.9.1984. Po struci: diplomirani ekonomista i turistički tehničar, a najduže radio kao barmen, magacioner, noćni čuvar i radio-voditelj. Dugo se bavio fotografijom, kao član foto kluba FON iz Niša.

Objavljivao poeziju u književnim časopisima : „Zlatna greda”, „Polja”, „Odgovor”, „Gradina”, „Presing”, „Trash”, „Rukopisi 35” i „Rukopisi 37” iz Pančeva, u zbornicima „undergroud poet fest” iz Zmajeva, „Dani poezije” u Zaječaru, i zbornik poezije socijalne tematike „Do zuba u vremenu“.

Piše, putuje i nastupa od 2007. godine. Njegova poezija podržava koncept poetskog performansa bez papira, uz pratnju jednog ili dva muzička instrumenta (npr. trube, saksofona, bubnjeva ili električne gitare), kao i projektora i filmskog platna koji služi kao pozadina i vizuelna podrška izvođaču.

U sklopu takvog koncepta, učestvovao je na brojnim pesničkim susretima, književnim kolonijama i slem festivalima širom Srbije, Makedonije i Hrvatske, od kojih izdvaja: prvi Spoken Word Poetry festival, Pesničenje u Rexu, prvu Yugoslamiu – sve u Beogradu, drugi festival Pesnilo – u Skoplju, prvi KG Open Mike Poetry – u Kragujevcu, Poetarium, Art Klinika; Šok zadruga i Poezin (zatvorski kartoni pesnika) – u Novom Sadu, Slam u Močvari – (Hrvatska i Srbija 1 na 1) – u Zagrebu, i PeSNISH festival – u Nišu.

U koautorstvu sa Miljanom Milanovićem, decembra 2010. priredio zbornik poezije „Tortu kroz prozor“, putujući cirkus za širenje poezije po mestima i ustanovama gde nema fejsbuka, mikrofona i polica za knjige.

2012. godine Niški kulturni centar mu objavljuje knjigu „SPALIPAČITAJ“, koja iste godine osvaja Brankovu nagradu, za najbolju prvu zbirku poezije na teritoriji Srbije.

2014. godine, na 4. Međunarodnom festivalu -VOJISLAV DESPOTOV- osvojio prvu nagradu u kategoriji – poezija do 30. godina.

Iste godine osvaja treće mesto za poeziju na Međunarodnom konkursu „ULAZNICA 2014“.

U okviru Međunarodnog književnog festivala u Novom Sadu, tri puta osvajao nagradu publike – za najboljeg slem pesnika Srbije – 2011, 2013 i 2015. godine.

Dobio prvu nagradu na konkursu u okviru 11. beogradskog festivala poezije i knjige “Trgni se! Poezija!, u kategoriji za drugu knjigu poezije ,,PSIHOSLAJDOVI“ – 2017. godine.

KORICA KNJIGE ,,SPALI PA ČITAJ''
KORICA KNJIGE ,,SPALI PA ČITAJ“

Šerujte autora ili organizaciju!